Mavinin Kızı
Maviliklerde Buluşalım

Fungal Akne Nedir, Nasıl Oluşur, Nasıl Geçer?

0 452

Bakteri kaynaklı aknelerle karıştırılan fungal akne nedir? Fungal akne nasıl oluşur? Fungal akne nasıl geçer? Gelin hep beraber öğrenelim.

Günümüzde yaş, cinsiyet fark etmeksizin birçok insanın problemi olan akne stres, beslenme tarzı, kullandığımız ürünler, hormonların etkisi, genetik, ergenlik ve daha birçok sebepten dolayı gözlenen bir cilt problemidir.  Farklı çeşitleri bulunmaktadır. Fakat ayrımlarını yapıp analiz edilmeden bilinçsizce yapılan bakım ve tedaviler problemin ortadan kalkmasından çok tetikleyip arttırmaktadır.

Fungal Akne Nedir?

Fungal akne bakteri kaynaklı aknelerin aksine mantar kaynaklı bir akne türüdür. Malassezia folliculitis olarak da duyabilirsiniz bu akne türünü. Ciltte doğal olarak bulunan Malessezia furfur kıl köklerindeki sebumla birleşerek bakteri üretir ve sonucunda sivilce görünümlü pütürtüler oluşturur. Yani zaten vücudumuzda var olan mantarların bakterilerle arasındaki dengenin bozulması sonucu gözlenir. Dar, hava almayan kumaşlar, nemli hava,  baskılanmış bağışıklık ve uzun dönem kullanılan antibiyotikler sebepleri arasındadır.

Peki bakteri kaynaklı akneden neden ayırt edilmeli ve nasıl ayırt edebiliriz?

Teşhisi cilt probleminin kontrol altına alınabilmesinin en önemli basamağıdır. Çünkü bakteri kaynaklı sivilceler için yapılan bakımlar, kullanılan ilaçlar fungal akne için tedaviden çok destekleyicidir. Yani yanlış adımlar bu akneden kurtulmaktan çok artmasına sebep olacaktır. Bu nedenle mutlaka bir dermatoloğa başvurmanızı öneririm.

Fungal Akne Vücut
Fungal Akne Vücut

Bakteri kaynaklı sivilceden nasıl ayırt edilir?

  • Genellikle hepsi aynı boyda olma eğilimindedir.
  • Genellikle kaşıntıya sebep olur.
  • Burun çevresinde ve çene bölgesinde bir türlü geçmeyen, küçük pütürcükler varsa, fungal akneye işaret olabilir.
  • Kollarda, göğüste ve sırtta ortaya çıkar.

Fungal Akne Nasıl Geçer?

Şimdi bu konuda aklımıza en çok takılan iki soruyu cevaplandıralım ve fungal akneden kurtulalım

  1. Fungal akne doğru bakımla kontrol altına alınabilir mi? EVET! Dermatoloğunuzun tedavisiyle birlikte bakım rutininizle kontrol altına alabilirsiniz.
  2. Peki hangi içerikler kullanılmalı? Salisilik asit, probiyotik ve retinol içerikli ürünleri bakım rutininize ekleyebilirsiniz.

Salisislik asit; ciltteki sebum dengesini sağlayacaktır. Mantarın besin kaynağı olan yağın dengesi çok önemlidir. Çay ağacı yağı, Capric/Caprylic trigliserid ve Squalene yağı hariç diğer yağlardan uzak durmak gerekir.

Probiyotikler; cilt floranızı düzenleyecek, Malassezia’yı öldürmede en güçlü askerlerinizden olacak bir içerik.

Bakım dışında fungal akne için neler mi yapabiliriz buyurun bakalım

  • Vücudumuzda çıkan fungal akneler için nefes alabilen kumaşlar tercih edin.
  • Terledikten sonra zaman kaybetmeden duş alarak nemi kontrol altına almaya özen gösterin.
  • Cilt bakımına zaman ayırın. Cilt özelliklerinize uygun, güvenilir ürünlerle cilt sağlığına gereken önemi verin.

Hangi ürün fungal aknenize iyi gelecek hangileri fungal aknenizi tetikleyecek tek tıkla öğrenmek için https://mavininkizi.com/aknenizi-tetikleyecek-icerigi-tek-tikla-ogrenin yazımı okuyabilirsiniz 🙂

Fungal Akne Cilt Bakımı
Fungal Akne Cilt Bakımı
Yazımı Yorumlar Mısın

E-posta adresinizi gizli tutacağım.